![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
* * *
Утомлені ноги ішли манівцями, Вбираючи пил палестинських доріг. Бруківкою вулиць, піском та полями, І люди спішили усюди до них. Несли вони радість, спасіння та втіху, Здоров’я для хворих і мир для сумних. Ішли у палаци, під вбогії стріхи, Звільняючи душі від болей земних. Сьогодні ці ноги ідуть по дорогах Двадцятого віку, криваві, в пилу. Ідуть до людей, що забули про Бога, Проходять по кожному місту й селу. Мій друже, чи чуєш ці лагідні кроки, Що хочуть для серця принести спокій? Вони все ідуть крізь століття та роки З новиною радості, волі й надій. Сьогодні стежина у небо відкрита, Бо ноги Ісуса ступали по ній. Вони ж бо проклали для цілого світу Дорогу до щастя і здійснення мрій. Ю.Вавринюк |
![]() |
![]() |
|
||||
|
* * *
Ісус Христос розп’ятий був не раз. Там, на Голгофі, це було уперше. Умер од смерті, може,— від образ, і за життям не пожалів, умерши. А потім розп’яли на полотні, у мармурі, у гіпсі і в граніті. А потім розп’яли його в мені, і розп’яли на цілім білім світі. І тіло з’їли, кров’ю запили. Ще рік, чи два, чи десять, чи довіку? І продавали образ з-під поли, і не дають умерти чоловіку. Куди піду? Куди тепер піду? Де на землі земля обітована? Казарми в Гефсіманському саду, І всі народи — як розкрита рана… Лiна Костенко |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Псалом 1
Блажен той муж, воістину блажен, котрий не був ні блазнем, ні вужем. Котрий вовік ні в празники, ні в будні не піде на збіговиська облудні. І не схибнеться на дорогу зради, і у лукавих не спита поради. І не зміняє совість на харчі, — душа його у Бога на плечі. І хоч про нього скажуть: навіжений, то не біда, — він все одно блаженний. І між людей не буде одиноким, стоятиме, як древо над потоком. Крилаті в нього вродяться плоди, і з тих плодів посіються сади. І вже йому ні слава, ні хула не зможе вік над боркати крила. А хто від правди ступить на півметра, — душа у нього сіра й напівмертва. Не буде в ній ні сили, ні мети, лиш без’язикі корчі німоти. І хто всіляким ідолам і владам ладен кадити херувимський ладан, той хоч умре з набитим гаманцем, — душа у нього буде горобцем. Куди б не йшов він, на землі і далі, дощі розмиють слід його сандалій. Бо так воно у Господа ведеться — дорога ницих в землю западеться! Лiна Костенко |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Бики мене оточили, вже їхня злоба, як хащі.
Вже пси вишкіряють на мене, як леви, криваві пащі. Я ж, як вода, розлитий, душу мою загидили. Серце, як віск, розм’якло, з нього виліплять ідолів. М’язи мої розв’язались, вмерло моє терпіння. Язик моєї розпуки спалив моє піднебіння. Бо пси мене оточили, бики узяли на роги, Обліг злоязикий натовп, протяв мені руки й ноги. Вже ділять мою одежу, уже й жеребкують шати. Чому ж ти не хочеш, Боже, на поміч мені поспішати?! Врятуй мою душу, Боже, благаю Тебе, нездвиженного, Душу мою, одиначку, із лап собаки саженого! Я тихо молився, Боже, тепер я кричу вже криком – прикрий мою душу, Боже, щитом малим і великим! Не дай мені, Боже, впасти на цьому барвінку хрещатому, — на всі свої покоління імення Твоє кричатиму! Чи я завинив чим, Боже, чи я для того й родився? Голос мій одинокий об вуха Твої розбився. Увесь я уже розлитий, мов чаша гіркого трунку. Далекі слова мого крику від снів мого порятунку!.. Лiна Костенко |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Псалом 22
Боже мій, Боже мій, Боже! Душу врятуй від грабунку! Далекі слова мого крику від снів мого порятунку! Боже мій, я ж Тебе кличу! Що ж Ти робиш зі мною? Що ж Ти мій голос, Боже, мені ж повертаєш з луною? Боже, хіба ж Ти пустка? Чом же Ти одвернувся? Наші ж батьки Тебе кликали — і Ти до них відгукнувся. Ти ж їх визволив, Боже! Були вони, Боже, спасенні. Були вони вільні, Боже, хоробрі були і пісенні. А я — ніщо. Одоробло. Опудало власних городів. Я — посміховисько людське, бидло поміж народів. Не віддаляйся від мене, дай мені грім Твоїх кроків. Немає у мене війська, немає у мене пророків. продолжение |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Любіть
Любiть невимушено, щиро, Любiть завжди, любiть усiх. Любiть, коли ослабне вiра, Коли в сльозах чи чути смiх. Любiть, як розум каже iнше, Коли нема за що любить. Любов не та лише, що в вiршах, А та, що з жертвою спiшить. Любiть! Мiцнiш, як мати сина, Що над колискою не спить. Нехай любов самарянина Научить ближнього любить. Любiть, хоча душевнi рани I заважають це зробить. Як серцю тяжко-тяжко стане, Лише любов його зцiлить. Любiть! Вiзьмiть голгофськi рани Як приклад жертви i тепла, Щоб вас пiд святостi знаменом Любов у небо привела. Ю.Вавринюк |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Малює Бог.
Бог – чудовий художник, Фантазер незрівнянний, Він малює – де хоче, В нього фарби живі. Очі вмию спросоння: Бог малює вже зрання Пензлем сонячним дивним На росинках в траві. Просто треба навчитись Бога скрізь пізнавати. В Нього стільки багато Фантастичних ідей. Я дивлюсь і радію, Хочу й вам розказати: Любить Бог малювати, Бо Він любить людей! Любить Бог малювати, Коли сонце сідає. Він розмішує гарно Кольорів акварель І зірками малює, Світлом ніч вишиває, Грає сяйвом полярним Й міражами пустель. Бог малює на хмарах У високому небі, Там, де мчить блискавиця І гуркочеться грім... А якщо ти захочеш – (Дуже прагнути треба!) Намалює веселку Він у серці твоїм. |
| Powered by vBulletin® Version 3.8.6 Copyright ©2000 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd. Перевод: zCarot |