![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Молитовники
(Тюремним мiсiонерам 30-60 рокiв присвячується) Вони молились. Гаряче та слiзно. В лiсоповалах, в вiхолу й мороз. Шумiли сосни болiсно та грiзно. А ворог святкував апофеоз. Вони молились. Часом не хватало Терпiння й сил молитися і ждать. Надiя часто серце залишала I груди тисло: «Скiльки ще страждать?». Вони молились. За майбутнє Церкви, За рiдний край, що Бога залишив. Вони молились, аж колiна терпли, Щоб їх посiв Господь благословив. |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Плач душі
Душа моя обпалена, I як ти ще жива? Лiна Костенко Як лишаюся сам наодинцi з думками, В менi плаче душа... Аж ридає вона... Iз буденних рутин росяними стежками Так побiг би кудись... А куди? Якби ж зна... Я втiкаю вiд себе. I вiд тих нескiнченних Та марнотних проблем, що тримають мене. А душа прагне в небо! Та в турботах щоденних Не так просто знайти почуття неземне. I так хочеться тишi. I пiднятись над свiтом, Щоб ридала душа вiд святих поривань. Щоби зорi — яснiшi. Щоб земля — бiлим цвiтом. Й не змiлiли джерела вiд хтивих бажань. I щоб грунт зачерствiлий Враз дощi напоїли, I щоб пагони миру зросли у тишi. Щоби просто, невмiло, У сльозах, у безсиллi Полилася молитва, як жертва душi... Ю.Вавринюк |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Втілення
Величний, святий, неосяжний, Надзоряних сфер Володар. В могутнiй субстанцiї Слова Всього свiту Творець i основа Прийшов до овечих кошар. Далекий i близький, Слабкий та могутнiй, На сiнi Син Божий лежить. Щоб там, на Голгофi, Для мене, для тебе В блакитнеє небо Дорогу спасiння вiдкрить. Ласкавий i добрий, Для хворих утiха, По грiшнiй землi Вiн пройде. I злодiя-митника, Грiшницю жiнку, Не дивлячись на поведiнку, Для вiчних осель вiднайде. Пастух i мудрець, I багатий, i бiдний До свiтла живого iдуть. Бо лиш з Вiфлієму, З нового Єдему Для спрагнених рiки течуть. Ю.Вавринюк |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Подяка
За спокiй у серцi, за радiсть спасiння, За мир i блаженство в Iсусi Христi, За пахощi весен, за барви осiннi Я Бога прославлю в моєму життi. Душа моя спiває З натхненням неземним. Колiна я схиляю В покорi перед Ним. За мiсто чудове, що в небi чекає, За сповнення Духом, за новi пiснi. За Кров Заповiту, що з Богом єднає, Що Вiн є зi мною, що Вiн є в менi. Я славлю Творця, що назвав мене сином, Що бачити можу землi я красу. За щастя, за долю, за стежку єдину, Що йде вiд Голгофи, — хвалiння несу. I скiльки ще зможу в цiм свiтi прожити, Мене Своїм словом Ти, Боже, веди. Я буду спiвати, я буду хвалити, Я буду з Тобою, Спаситель, завжди. Душа моя спiває, I серце не мовчить — Хто Бога ще не знає, До Нього поспiшiть. Ю.Вавринюк |
![]() |
![]() |
|
||||
|
продолжение
...Над Голгофою нiч ридала, Хижа тiнь вiд завiси гусла. Там Любов на хрестi вмирала, Оживляючи всохле русло. Але з неба дивились очi З тихим болем: «Так треба, Сину». Й тяжкий стогiн: «Звершилось, Отче!» Навпiл розiрвав тканину. Простягнувши пробитi руки, Перший крок Бог робив iз неба, Щоб планету, зчорнiлу в муках, Як дитя, пригорнуть до Себе. I завiса в пилу лежала Непотрiбною купою шмання... А Отцiвська любов пiднiмала, Як примирення, символ розп’яття. Ю.Вавринюк |
![]() |
![]() |
|
||||
|
продолжение
Вiдкривався у храмi пишнiм Серед тисячi жертв невинних. I тремтiв перед Ним, Всевишнiм, Весь народ за свої провини. Але все ж червонiла кровно I колола гострiше списа, Немов свiдок колюче й безмовно Мiж людиною й Богом завiса. Пломенiла, як символ втрати Спiлкування з великим Богом. I нiщо не могло з’єднати Перекриту колись дорогу. I висiла б вона довiку Пiд суворим склепiнням храму. Та здригнулась земля вiд крику: «Вiдпусти, вiдпусти Вараву!» |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Завіса
«...I завiса у храмi роздерлася надвоє, зверху до долу...» Матвiя 27:51 Спотикаючись, йшли iз раю, Вже без слiз у тупому безсиллi. Попереду — роки вiдчаю I кривавiї рани — в душi й на тiлi. А позаду Едем лишали I палаючий меч Господнiй. На минуле завiса впала, Мов розверзлась страшна безодня. I пiшли прабатьки по свiтi, Вiддаляючись далi вiд Бога. Залишилась повiк закрита У присутнiсть Творця дорога. Але протягом сотень рокiв Бог Свiй погляд на землю правив: Говорили уста пророкiв Про святi й досконалi справи. |
![]() |
![]() |
|
||||
|
Болить душа
«Болить душа,» — так часто кажуть люди. Болить душа. . . I лiкiв тут нема. Мабуть, хворiє вiд простуди, Коли життя — заснiжена зима, Коли мороз байдужостi, зневiри Застудить нiжнi пагони добра, Коли сплелося все у буднi сiрi Й на серце тисне грiх, немов гора. Болить душа. . . Напевне, хвора дуже, Бо в нас вона — пiд пилом забуття. Й стоїть душа, де вiтри вiють дужi На перехрестях долi i життя. Лiд егоїзму холодом стискає, I душать душу власнi почуття. Повiльно, мовчки, важко помирає, I в нас нема до неї спiвчуття. Болить вона. . . Не може не болiти — Забутий Лiкар серця i душi. Стежки до Бога втраченi, розбитi Й давно лежать в пилу i споришi. I все життя — служiння тiльки злому, Де лиш неправда, ненависть, вiйна, Там для душi тягар важкий i втома, Тож не дивуйтесь, що болить вона. Ю.Вавринюк |
![]() |
![]() |
|
||||
|
* * *
Отари мирно спочивали, Багаття блимало в степу, Сріблясті зорі нахиляли Голівки в темряву сліпу. Ще цар Давид отак, напевно, Свою отару мирно пас. Століття злинули даремно — Тут зупинивсь, здавалось час. Можливо, й досі в Палестині Вартують стада пастухи. Ті ж самі скелі брудно-сині, Ті ж самі стоптані шляхи. Але історія планети Свій хід змінила ще тоді, Коли отари спочивали І пахли трави молоді. Коли над сонними шляхами Всесвітній подих зупинивсь, І ангел в полі з пастухами Враз сповістив: «Він народивсь!» Здригнувся світ. А Палестина Так і лишилась в самоті. Ісус Христос — її дитина — Розп’ятий нею на хресті. Ні хори ангелів над нею, Ні важкі кроки мудреців Не розбудили в ній святої Надії тисяч праотців. Але ми дякуємо небу, Що ця надміру довга ніч Збудила в нас святу потребу Зустрітись з Богом віч-на-віч. І ми прийшли до ясел вбогих, Як ті єврейські пастухи. Бо лиш туди, в присутність Бога, Ведуть житєвії шляхи. Ю.Вавринюк |
| Powered by vBulletin® Version 3.8.6 Copyright ©2000 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd. Перевод: zCarot |